Gradnja sistema za navodnjavanje u RS

Bez autora
Oct 13 2011

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske pregovara s izraelskom kompanijom Rimon o projektu navodnjavanja poljoprivrednih površina u ovom entitetu, ali po principu da poljoprivrednici vraćaju kredit Izraelcima za gradnju ovakvog sistema na svojoj parceli. Gradnju sistema za navodnjavanje izraelska kompanija finansirat će kreditnim sredstvima. Kredit bi vraćali zainteresirani poljoprivrednici, odnosno udruženja, a domaće firme izvodile bi radove. Minimalne površine koje su predviđene ovim projektom su 200, a maksimalne do 500 hektara, a od poljoprivrednika se traži da imaju izvor vode na svom imanju ili vodotok u blizini, osiguran dovod električne energije, procjenu koliko bi koštalo uvođenje sistema, riješene imovinskopravne odnose i sve druge prepreke.

Gradnja sistema za navodnjavanje u RSMinistarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske pregovara s izraelskom kompanijom Rimon o projektu navodnjavanja poljoprivrednih površina u ovom entitetu, ali po principu da poljoprivrednici vraćaju kredit Izraelcima za gradnju ovakvog sistema na svojoj parceli.

- Gradnju sistema za navodnjavanje izraelska kompanija finansirat će kreditnim sredstvima. Kredit bi vraćali zainteresirani poljoprivrednici, odnosno udruženja, a domaće firme izvodile bi radove - pojašnjeno je jučer iz resornog ministarstva.

Minimalne površine koje su predviđene ovim projektom su 200, a maksimalne do 500 hektara, a od poljoprivrednika se traži da imaju izvor vode na svom imanju ili vodotok u blizini, osiguran dovod električne energije, procjenu koliko bi koštalo uvođenje sistema, riješene imovinskopravne odnose i sve druge prepreke.

Procjena Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS je da će interesiranje za ovakav projekt biti veliko, jer su seljaci, posebno u ovoj, najsušnijoj godini u posljednjih 50 godina, na svojoj koži osjetili šta suša može uraditi s njihovim imanjima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik